Soğuk kış aylarında düzenli beslenmek bazen zor olabiliyor. İlkbahar ise yepyeni bir başlangıç olsun dedim ve hem bahar temizliği yapacak hem de bizi yaz dönemine hazırlayacak 3 günlük harika bir detoks hazırladım:
  • 3 günlüğüne işlenmiş yiyecekleri, hayvansal gıdaları, gluteni ve rafine şekeri hayatımızdan çıkıyoruz, alkali vitamin ve minerallerle dolu bir detoks yaparak vücudumuzdaki fazla asidi temizliyor, serbest radikallerden arınıyoruz.
  • Detoksun Amacı: Antioksidan deposu sebze, meyve ve çiğ kuruyemişleri tüketerek vücutta biriken toksinleri temizlemek. Ayrıca bu detoks ödem atımı ve yağ yakımına da yardımcıdır.
3 günlük vegan detox
Detoksu yaparken her gün güne 1 bardak oda sıcaklığında suya 1 limonun suyunu sıkıp içerek başlıyoruz. Bu suyu içtikten sonra 30-40 dk yemek yemiyoruz. Uyumadan önce ise (mide problemimiz yok ise) 1 bardak suya 2 yemek kaşığı organik elma sirkesi katarak içiyoruz.
Akşamları 19:00dan sonra yemek yemiyoruz. Ancak bitki çayı, limonlu su içilebilir.

Gün 1

Sabah: 2 ince dilim ananas + 1 avuç yaban mersini (veya 8-10 adet çilek) + 1 elma + tarçın + 1 tatlı kaşığı chia tohumu + yarım bardak badem sütü ile sağlıklı bir kase. (badem sütü yerine hindistan cevizi sütü de kullanabilir.)

Ara: 2 kereviz sapı (veya salatalık) + yeşil çay

Öğlen: Cevizli ve cherry domatesli semizotu salatası. (içerisine sevdiğimiz bütün çiğ sebzelerden koyarak bol domatesli bir semizotu salatası hazırlıyoruz. Salataya 5 iç ceviz kırıyoruz. Salata sosu olarak her zaman soğuk sıkım zeytinyağı, limon, organik elma sirkesi, himalaya tuzu, karabiber ve taze baharatlar kullanılabilir.)

Ara: 1 kase bol limonlu maydanoz + 2 salatalık

Ara: 10 yeşil erik (saat 17:00den önce).

Akşam: Zeytinyağlı enginar yemeği ve yanına bolca çiğ salata

Gün 2

Sabah: Green Juice (2 yeşil elma + 1 avuç ıspanak ya da semizotu + 1 avuç maydanoz + 1 avuç dereotu + 2 kereviz sapı  + 2 salatalık + yarım demet roka + yarım limon + ufak bir parça taze zencefil)

Ara: Yarım avokado ve çiğ yeşil yapraklı sebzelerden oluşan bir kase (roka, ıspanak, maydanoz, semizotu, dereotu kullanılabilir)

Öğlen: Kinoalı salata (4 yemek kaşığı haşlanmış kinoa, bolca çiğ sebze, 10 çiğ badem ile)

Ara: Yarım bardak badem sütü + bir parça taze zencefil + 2 salatalık+ 1 kereviz sapı ile juice

Akşam: Zeytinyağlı ıspanak sote ya da pazı veya semizotu sote ve yanına bolca salata

Gün 3

Sabah: Green Juice + 10 çiğ fındık

Ara: 2 kereviz sapı ya da salatalık + 6 zeytin + yeşil çay

Öğlen: Buharda pişmiş mevsim sebzeleri ve bolca çiğ salata

Ara: Pancarlı ve ananaslı Juice (1 pancar, 1 parça zencefil, 1 limon, 3 dilim ananas , 2 havuç + 2 kereviz sapı)

Akşam: Salatalıklı mor lahana salatası bol limonlu ve elma sirkeli

Notlar: 
  • Badem sütü ve hindistancevizi sütü gibi vegan sütler yüksek alkalidir. Bu özellikleri sayesinde vücudu toksinlerden temizlemeye yardımcı olurlar.
  • Badem sütünü evde kendimiz de yapabiliriz! Bunun için ihtiyacımız olan çiğ badem, su ve tat vermek için 1-2 adet hurma. Çiğ bademleri geceden suyun içerisinde bekletiyoruz. Sabah suyu süzüyoruz ve sonra bu bademlere su ekleyerek blendera atıyoruz ve süt olana kadar karıştırıyoruz. (1 su bardağı badem için 1 litre su ekliyoruz). Karışımı süzüyoruz ve badem sütümüz hazır! Tat vermesi için blendera 2-3 adet hurma ve vanilya eklenebilir.
  • Sabahları güne meyve ile başlamak toksin atımına yardımcı olur. Meyvelerin içerdiği yüksek posa ve lif sindirim sistemimizi düzenler, bağırsaklarımızı çalıştırır.  Ayrıca meyveler doğal şeker içeriği sayesinde bize enerji verirler.
  • Chia tohumu, zeytin, avokado, çiğ kuruyemişler ve zeytinyağı iyi yağ kaynaklarıdır. İyi yağlar hücrelerimizi besler, kolesterol, kanser ve diyabet riskini düşürmeye yardımcıdır. Ayrıca kalp sağlığını korur, cilt ve beyin hücrelerimiz için önemli besin kaynaklarıdır.
  • Ananas; içerdiği bromelain enzimi sayesinde sindirim sistemimizi rahatlatır, ödem atımı ve yağ yakımına yardımcı olur.
  • Kinoa, güçlü bir bitkisel protein kaynağıdır ve  lif deposudur. Kalsiyum, potasyum, çinko ve demir bakımından zengindir. Ayrıca gluten içermez.
  • Yeşil ve mor renkli sebze ve meyveler kuvvetli antioksidan kaynaklarıdır. Bu besinleri bol bol tüketmek vücudumuzda biriken asidi temizlememizi sağlar.
Detoksu yaparken yediklerinizin fotoğraflarınızı çekip instagramda beni (@holistikbeslenme’yi) etiketleyebilirseniz size yorumlarımı iletip, içeriklerinizi repost ederek başkalarını da bahar detoksuna teşvik edebilirim! Sonuçlarınızı, yorum ve sorularınızı instagram üzerinden bekliyorum.
0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir